zondag 4 oktober 2009

Jan Jansen: schoen of meubelstuk?

Jan Jansen (Nijmegen, 1941) geldt internationaal als topontwerper van designschoenen. De afgelopen jaren heeft hij diverse prestigieuze (inter)nationale ontwerpprijzen ontvangen. 'Als ik ooit, naast schoenen, nog iets anders zou willen ontwerpen, dan zijn het meubels of auto's.' Meesterontwerper Jan Jansen maakt zijn droom waar en presenteert naast zijn schoenontwerpen nu ook zijn meubelcollectie.

Meubels ontwerpen en maken ligt volgens de ontwerper dicht bij het ontwerpen van schoenen. 'Voor meubels moet je als ontwerper ook schuren en modelleren, dit heeft veel weg van leesten maken. En dat is nog altijd het mooiste wat er is'.

Zijn meubels zijn direct afgeleid van enkele van zijn meest bekende schoenen. Neem bijvoorbeeld de Bamboe-lounger, gebaseerd op zijn bamboeschoen uit 1973, waarmee Jan Jansen wereldwijd doorbrak. Dat dit ontwerp nog altijd actueel en dus tijdloos is, blijkt wel uit het feit dat Prada enkele jaren geleden - ongevraagd - een kopie ervan op de markt bracht.

In iedere hoge pump- of sleehak ziet Jan Jansen een divan voor zich of een prachtige chaise longue zoals de 'High Tea'. De 'High Tea? van zwart bamboe is gebaseerd op zijn bekende bamboeschoen uit 1973.

Uit de meubelontwerpen blijkt weer dat thema?s van Jan Jansen tijdloos zijn of het nu in een schoen tot uiting komt of in een meubel. Pronkstuk van de collectie is de 'Oleguapa', een tangotafel waar de emotie van het tangodansen afspat. Popart ten top!


1 opmerking:

Klientje zei

Ook de stoer is de Duch pump of klomp-pump van Hester Vlamings. pas vanaf feb 2011 verkrijgbaar in de winkel. http://www.lovestohave.com/fashion/225

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

D E L E N