zondag 15 februari 2009

Nederlandse bodem

Dutch Design is hot. En Nederlandse meubelmerken en ontwerpers doen het goed. Ook internationaal gezien. Nederlandse vormgeving heeft een eigen karakter. Ze zijn doorgaans eenvoudig, zonder poespas, maar sterk van vorm. De materialen zijn zorgvuldig gekozen, net als de maatvoering en afwerking. Met een beetje humor op z’n tijd.

Asymmetrie
Asymmetrie is een van de nieuwste trends. In de najaarscollecties van Nederlandse designfabrikanten zijn volop asymmetrische vormen te ontdekken. Tafels die niet recht, rond of ovaal zijn, maar van alles wat hebben. Kasten waarvan de boekenplanken schots en scheef lopen, organisch vormgegeven karpetten, banken in amorfe ‘blob’ vormen. Het maakt het woonbeeld er lekker los en speels op. Ook op andere gebieden nemen Nederlandse ontwerpers alle vrijheid. Zo experimenteren vooral jonge ontwerpers met uiteenlopende materialen en innovatieve technieken. Ambachtelijke handwerktechnieken, vooral in houtwerk, zijn minstens zo interessant. Denk bijvoorbeeld aan poefjes met een grof gebreid omhulsel, tafels met decoratieve houtverbindingen of dekbedovertrekken met pailletjes, kraaltjes en fijn borduurwerk.

Dutch design

Ontwerpers zoals Marcel Wanders, Richard Hutten, Maarten Baas en Studio Job worden, met name ook in het buitenland, op handen gedragen en zijn inmiddels uitgegroeid tot ware stijliconen. Op designveilingen worden makkelijk vele tienduizenden dollars neergeteld voor de limited editions van deze ontwerpers. Maar naast deze exclusieve cult- en kunstobjecten is ook Oudhollandse kitsch weer helemaal hip! En, een stuk betaalbaarder! Op borden, bekers en ander serviesgoed vinden we vaak dessins met een knipoog naar typisch Hollandse symbolen zoals tulpen, koeien, klompen, molens, delftsblauw en Brabants bont. Uitgevoerd in rood, wit en blauw natuurlijk. Duurder, maar wel weer veel exclusiever en ontworpen door bekende ontwerpers van eigen bodem, zijn de handgemaakte en –gedecoreerde objecten van keramiek en aardewerk van Nederlandse keramiekfabrieken wiens traditionele ambacht weer helemaal van nu is.

Kasten
Al die mooie spulletjes mogen gezien worden. Modulaire, open vakkenkasten zetten daarom de toon. Ze zijn doorgaans opgebouwd uit diverse langgerekte modules met planken en nissen op verschillende hoogtes. Zo’n open constructie oogt licht en transparant en biedt ruimte aan boeken en objecten in uiteenlopende maten. Zeer functioneel dus. Zeker als qua indeling niet alleen gekozen kan worden voor open vakken, maar bijvoorbeeld ook voor (greeploze) laden, kleppen of (schuif)deurtjes.
Het grote voordeel van modulaire systemen is dat ze later altijd nog uitgebreid kunnen worden. Sommige vakkenkasten kunnen op twee manieren worden neergezet: verticaal als (boeken-, badkamer-, of keuken)kast, maar ook op de zijkant als dressoir of roomdivider. Sommige modules zijn te ‘stapelen’ tot een complete wand.
Er zijn nu ook asymmetrische kasten waarvan de planken schots en scheef staan, ronde carrouselkasten en boekenkasten met draaibare containers. Je kunt creatief aan de slag met kasten waarvan de panelen naar eigen idee uitgevoerd kunnen worden in verschillende stoffen, kleuren, materialen en afwerkingen. Zelfs met (gekleurde) LED-verlichting.

Tafels

Niet alleen kasten, ook eettafels zijn steeds vaker asymmetrisch of ondefinieerbaar van vorm. Ze zijn dan niet recht, niet rond of ovaal, maar hebben van alles wat. Zo krijg je korte en wat langere zijden, met één tot twee zitplaatsen. Het leuke van dergelijke tafels is dat ze niet zo massief overkomen, maar doorgaans wél plaats bieden veel mensen. En door de andere, meer sociale positionering krijgt tafelen een heel nieuwe dimensie; zowel binnen het gezin als met vrienden. Gezellig!

Salontafels verdwijnen langzaam maar zeker uit beeld. In de praktijk zijn ze dan ook vaak allesbehalve praktisch: ze staan te ver van je af, ze belemmeren de loopweg en kleine kinderen pakken er alles af wat er op ligt. Bijzettafeltjes bieden een leuk én praktisch alternatief. Lekker hoog en licht in gewicht, pak je ze er gemakkelijk even bij. Bij elkaar geplaatst in een groepje, bieden ze tóch een groot blad als dat gewenst is.
Banken

Sommige zitelementen hebben helemaal geen (zichtbare) pootjes meer en lijken nog het meest op grote, gestoffeerde ‘matrassen’. Hier zijn fantastische woonlandschappen mee te maken om in te zitten, hangen en liggen. Daarmee zetten Nederlandse meubelfabrikanten de trend voor een meer Bohémienachtige levensstijl; zéker wanneer gekozen wordt voor glim en glans, of zachte veloursstoffen. Zitzakken en grote vloerkussens passen natuurlijk perfect in dit woonbeeld. En niet te vergeten: heel veel zit- en sierkussens; in allerlei vormen, maten en kleuren.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

D E L E N